Overslaan naar hoofdinhoud

Wat is een potentieel ongewenste toepassing of potentieel ongewenste inhoud? - Kennisbank / ESET Internet Security - ESET Support

Wat is een potentieel ongewenste toepassing of potentieel ongewenste inhoud?

Lijst van auteurs

Oplossing


Potentieel ongewenste toepassing

Een potentieel ongewenste toepassing (PUA) is een programma dat Adware, Toolbars, etc. bevat. Er zijn een aantal situaties waarin een gebruik het gevoel heeft dat de voordelen van een PUA groter zijn dan de nadelen.

Om deze reden zetten wij een lager risico aan deze applicaties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Trojan of een Worm. Terwijl u de software installeert krijgt u de keuze of u de detectie van PUA's aan wilt hebben of niet.


U kunt op elk gewenst moment de PUA-configuratie-instellingen in uw programma-instellingen wijzigen. Zie het volgende Kennisbank-artikel voor instructies over het schakelen tussen de detectiemodus:

Configureer ESET producten om detectie van onveilige en ongewenste toepassingen in of uit te schakelen

Waarschuwing – Potentiele bedreiging gevonden

Wanneer een PUA gedetecteerd word, kunt u besluiten welke actie u wilt ondernemen.

  • Connectie verbreken:  Deze optie beeindigd de huidige actie en voorkomt de bedreiging om uw systeem binnen te dringen.
  • Negeren: Deze optie zal ervoor zorgen dat de potentiele bedreiging uw systeem kan binnendringen.
  • Uitsluiten van detectie: als u wilt toestaan dat het gedetecteerde bestand dat al op de computer is, in de toekomst ononderbroken wordt uitgevoerd, klikt u op Geavanceerde opties, schakelt u het selectievakje naast Uitsluiting van detectie in en klikt u op Negeren.


Viruskenmerken uitsluiten van detectie
als u wilt toestaan dat alle bestanden met een specifieke detectienaam (handtekening) in de toekomst zonder onderbreking op uw computer worden uitgevoerd (bestaande bestanden of webdownload), klikt u op Geavanceerde opties, schakelt u het selectievakje in naast Viruskenmerken uitsluiten van detectie en klik op Negeren.


Als er onmiddellijk extra detectievensters met een identieke detectienaam worden weergegeven, klikt u op Negeren om ze te sluiten (eventuele extra vensters hebben betrekking op een detectie die plaatsvond voordat u de handtekening uit de detectie hebt uitgesloten).

Potentieel ongewenste toepassingen — Software wrappers

Een software wrapper is een speciaal soort applicatie modificatie die gebruikt word door sommige file-hosting websites. Het is een derde partij applicatie tool die programma’s zal installeren die u wilde installeren, maar zal hier een extra, ongewenste applicatie aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld toolbars of adware. De aanvullende software kan ook wijzigingen aan startpagina en zoekinstellingen van uw webbrowser te maken. File hosting websites geven vaak niet aan bij de softwareleverancier of download ontvanger dat er wijzigingen zijn aangebracht aan, vaak zijn er dan verborgen opties om extra software te downloaden toegevoegd. Om deze redenen, classificeert ESET software wrappers als een soort PUA om gebruikers in staat te stellen om de download te accepteren of niet.

Potentieel ongewenste toepassingen — Register opschoners

Registeropruimers zijn programma's die kunnen suggereren dat de Windows-registerdatabase regelmatig onderhoud of opschoning vereist. Het gebruik van een registerreiniger kan enkele risico's voor uw computersysteem met zich meebrengen. Bovendien maken sommige registeropschoners niet-gekwalificeerde, niet-verifieerbare of anderszins niet-ondersteunbare claims over hun voordelen en / of genereren ze misleidende rapporten over een computersysteem op basis van de resultaten van een "gratis scan". Deze misleidende claims en rapporten proberen u over te halen om een volledige versie of abonnement aan te schaffen, meestal zonder dat u de registry cleaner vóór de betaling kunt evalueren. Om deze redenen classificeert ESET dergelijke programma's als PUA en biedt u de optie deze toe te staan of te blokkeren.

Potentieel ongewenste inhoud

Als PUA detectie is ingeschakeld in uw ESET product, zullen websites die een reputatie hebben voor het uitgeven van PUAs of die een reputatie hebben voor het misleiden van gebruikers om het uitvoeren van acties die de negatieve gevolgen hebben op hun systeem of surfervaring misschien worden geblokkeerd als potentieel ongewenste inhoud. Als u een melding krijgt dat een website die u probeert te bezoeken is gecategoriseerd als potentieel ongewenste content ontvangt, klikt u op Ga terug om te website te vermijden of klik op negeren om toch naar de website te gaan.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord of uw probleem niet verholpen? Klik dan hier om uw vraag te stellen aan de klantenservice van ESET Nederland.